Frankrikes största nyhetsbyrå Agence France-Presse eller AFP sänds i sex olika språk. En av dem är Arabiska.1 Och den här detaljen kommer inte som en överraskelse eftersom Islam är den näst största tro i Frankrike idag, och landet har den största muslimska befolkningen (i procent) av något västeuropeiskt land.

Detta är en följd av 1960-talet invandring och permanent familj bosättning i Frankrike av grupper från Nordafrika – Marocko, Algeriet, Tunisien.2

Invandrares barna ofta känner sig trasiga mellan kulturen i sina föräldrarnas och den kultur de har vuxit upp i. Den kanske främsta orsaken till den alienationen uppfattas bland de yngre generationerna i de fattigaste franska förorterna är den upplevda rasism, både tillfälliga och institutionella. I just detta avseende, har Frankrike problem i hanteringen av både dess nuvarande och dess historiska minne.

1961Paris massakern under kriget mellan Frankrike och Algeriet. Då attackerade den franska polisen en demonstration av några 30 tusen av pro-Nationella befrielsefronten algerier.4

1968 – Studenter och arbetare gör uppror mot den franska regeringens stöd av Sovjetunionen och dess förtryckande politik.
Majrevolten

kallas de oroligheter och kan sägas vara kulmen av denna vänstervågs politiska kraft i Europa.

 

 

2005Den 27 oktober, 2005, var två franska ungdomar från Mali och tunisiska härkomstar elchockerade när de flydde från polisen i den parisiska förorten Clichy-sous-Bois.  Deras död utlöste nästan tre veckors upplopp i 274 städer över hela Parisregionen, Frankrike, och bortom. Dåtids inrikesminister Nicolas Sarkozy deklarerade en “nolltolerans” mot våld i städerna. Underliggande frågor rörde social-ekonomiska utslagningar och rasdiskriminering.

Censur i Frankrike

Den Toubon lag skaffades i 1994 har som huvudsakligen mål “att bekräftar franska språkets position”. Under samma lag, Franska språket är nödvändig i alla audiovisuella program, med undantag för musikaliska verk och filmers “originalversionen”. Enligt TV’s juridiska lag, måste minst 60 procent av de filmer och tv-serier produceras i europeiska länder och 40 procent i franskspråkiga länder, och dessa minimum måste uppfyllas under kvällens bästa sändningstid.

Trotts att Reportrar utan gränser har som huvud roll press- och yttrandefriheten, en av Frankrikes ledande befattningshavare tv-nyheter har erkänt att censurera hans täckning om 2005’s oroligheter i landet av rädsla för att uppmuntra till stöd för högerextrema politiker. Jean-Claude Dassier, generaldirektören för den rullande nyhetstjänsten LCI påstod att

“Politik i Frankrike är på väg till höger och jag vill inte högern politikerna tillbaka i andra (dvs. mandat), eller ens första plats eftersom vi visade brinnande bilar på TV,”6
The Guardian

1http://en.wikipedia.org/wiki/Agence_France-Presse

2http://en.wikipedia.org/wiki/Culture_of_France

3http://en.wikipedia.org/wiki/Social_situation_in_the_French_suburbs

4http://en.wikipedia.org/wiki/Paris_massacre_of_1961

5http://riotsfrance.ssrc.org/

6 http://www.guardian.co.uk/media/2005/nov/10/france.tvnews

7http://en.wikipedia.org/wiki/Censorship_in_France

http://www.youtube.com/watch?v=dG-7ZtCRUKs

 

 

 

Kanal 12 – Karlstad

 

Kritik mot digital-TV

 

Sveriges riksdag beslutade den 9 april 1997 att digitala marksändningar av TV skulle inledas. Ursprungligen var digital-TV en uppgörelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet och Folkpartiet liberalerna.1 Moderaterna och Folkpartiet motsatte sig ännu det marksända digital-TV-nätet2

 

För varje analog mottagare behövs en digitalbox vilket innebär att varje analog video och TV ofta måste ha en egen digitalbox för att samtidigt kunna se olika kanaler oberoende av varandra (undantag finns dock, till exempel multiboxen som samtidigt konverterar tre digitala kanaler till analoga), och heldigitala TV- och videoapparater var ovanliga när det analoga nätet började släckas. Om två digitalboxar med samma märke står bredvid varandra kan även en krock uppstå då fjärrkontrollerna till de båda boxarna ligger på samma frekvens.

 

Satsningen på ett marknät har kritiserats av de som tycker att tekniken är föråldrad redan när den införs. Både digitala satellit, kabel och bredbandssänd digital-TV har exempelvis större utrymme än marknätet, vilket både ger plats till fler kanaler och fler HDTV-kanaler.

 

Kritiker brukar också mena att marksänd digital-TV är ett sätt för den svenska regeringen att kunna fortsätta kontrollera TV-sändningarna. Den höga graden av politisk kontroll, där regeringen i slutändan har bestämt vilka kanaler som fått sända och vilka som inte fått sända har också varit föremål för kritik.

 

Sist men inte minst många hävdar att kunder köper digitalbox i onödan.3

 

1http://dictionary.sensagent.com/marksand+digital+tv+i+sverige/sv-sv/

2http://sv.wikipedia.org/wiki/Marks%C3%A4nd_digital-TV_i_Sverige

3http://www.idg.se/2.1085/1.139869

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Advertisements