Romania, cu toata istoria si cultura sa, nu a primit NICIODATA premiul Nobel pentru Pace (Ceausescu – Cehoslovacia, 1968!). Trei gratificari din toata existenta premiului……
1.Herta Müller*, Literature, 2009
2.Elie Wiesel*, Peace, 1986
3.George E. Palade*, Physiology or Medicine, 1974
„Treaba juriului e să găsească în jungla literară echivalentul unui Mozart : geniul anti, care a avut curajul singularităţii, a fost persecutat, izolat şi hăituit, şi juriul reuşeşte destul de des să găsească asemenea personaje. Iar Herta Müller a fost unul dintre ele. Ea era exact pe dos, dezagreabilă la maximum, ea nu iartă nimic, nu uită nimic, cum bine a spus, nu ai ce să ierţi unora care nu recunosc că au făcut rău şi iau şi azi dividende de pe seama răului. Herta, femeie, minoritară şi aprigă, era ce se putea găsi mai bun din Europa postcomunistă, şi juriul ne-a transmis prin asta ce e de valoare la noi : rezistenţa morală şi intransigenţa, valorile protestante, fie şi la atei”, spune scriitoarea.”
http://adevarul.ro/cultura/carti/de-nu-iau-romanii-premiul-nobele-1_5047085a8a396968668e8865/index.html
“Ipocrizia salveaza omenirea?
In 2007, Al Gore, fostul vicepresedinte al SUA, a castigat premiul Nobel pentru Pace pentru filmul sau, „Un adevar incomod”, care tragea un semnal de alarma in privinta poluarii. Toata lumea buna a fost entuziasmata si s-a grabit sa-l felicite pe politician. Doar cativa jurnalisti au avut curiozitatea sa rascoleasca trecutul ecologistului Gore si au descoperit ca acesta putea groaznic a petrol! Influentul politician detinea, chiar in momentul cand plangea pe umerii planetei Pamant, atat de poluata, biata de ea, participatii de milioane de dolari la firma Occidental Petroleum, o companie petroliera al carei principal actionar era un bun prieten al tatalui sau, Armand Hammer. Si ca ipocrizia sa fie completa, jurnalistii acestia bagaciosi au calculat ca superba vila din Nashville a lui Al Gore consuma de 12 ori mai multa energie – deci polueaza de 12 ori mai mult – decat o gospodarie obisnuita din Statele Unite.(…)”
http://www.revistamagazin.ro/content/view/8486/8/

Advertisements