“….it could be your SON…..your BROTHER (so no more Eves!!)….there IS life, after death!!” – campaign (organs donation) slogan. Campaign which take place in Romania, for more than a year now……
“Exista viata dupa moarte”. Povestea barbatului care a cedat unei tinere ficatul trimis pentru el
“Exista viata dupa moarte”. Acordul prezumat, solutia pentru a salva mai multe vieti prin transplant
7 din 10 romani sunt de acord cu prelevarea organelor, insa, in caz de moarte cerebrala, familia decide.
“Eu sunt dovada ca oamenii pot da viata dupa moarte” – asta a spus, la trezirea din anestezie, unul dintre pacientii care au primit un transplant salvator.
In ultimele 48 de ore, in Romania s-au facut prelevari de organe de la 5 donatori decedati, care au fost folosite in cel putin 15 interventii, hotaratoare pentru oameni cu suferinte grave.
La Bucuresti si la Cluj, zeci de medici si de asistenti, au operat in paralel, toata noaptea. Din fericire, efortul lor urias a meritat.
Dupa 10 ore petrecute la granita dintre lumi, cele doua paciente duse ieri de urgenta in sala de operatie au deschis astazi ochii, intr-o noua viata. Ca niste copii care cred in minuni au intrebat cu teama, daca transplantul nu a fost doar un vis. Li se citea pe chip dorinta unui nou inceput.
“N-am stiut unde voi ajunge, a fi necesar transplantul. Am tot sperat sa ma fac bine. Chiar daca pierzi un om drag, traieste prin altii. Adica prin noi, cei care primim sansa.”
Apoi urmatorul lor gand a fost unul de multumire pentru donatorii plecati la ceruri. Printre acestia si o gravida abia casatorita.
-Le multumesc mult, le multumesc din suflet.
Peste noapte, medicii din Timisoara, Cluj si Oradea au prelevat organe de la alti trei pacienti intrati in moarte cerebrala.
La 8 dimineata aterizau la Bucuresti, pregatiti sa faca, in premiera, simultan trei inlocuiri de ficat.
“Lucrurile sunt date un pic peste cap de aceasta avalansa de operatii de transplant, dar speram sa le reglam in zilele urmatoare. S-a dovedit ca se poate, in urma succesiunii de evenimente din ultimul timp, campania de promovare a transplanturilor”
Este o situatie fara precendent ca la Institutul Fundeni sa se faca 6 transplanturi in numai 24 de ore. Cinci dintre ele, cu ficat prelevat de la donator decedat. Unul, cu lob hepatic de la fiica pacientei. Toti, bolnavi de ciroza sau de cancer, erau de luni bune in fruntea listei de asteptare. Acest tanar de 31 de ani tocmai pierduse ultima sansa de a fi compatibil cu vreuna din rudele sale.

Cel mai bun prieten al sau, un preot, spune apasat ca folosirea organelor celor morti pentru viata este un act moral si crestinesc.

“Am prezentat in catehezele noastre problema transplantului, invataturile Bisericii noastre. Aduce lacrimi de bucurie celor care asteapta dincolo de sala de operatie”

Medicii spun ca, in aceste zile, sunt in fata unei schimbari dramatice de mentalitate pe care o asteptau de multi ani. Rudele celor care au pierdut definitiv lupta pentru viata au inceput sa inteleaga- nu e vorba de a scoate de la aparate un pacient viu, care sa aiba o minima sansa de trezire si recuperare. Aparatele vor fi oprite oricum, pentru ca nicio tehnica medicala nu poate prelungi respiratia si bataile cordului mai mult de 48 de ore.

Timp in care exista deja un certificat de deces, iar trupul este numai un incubator, care mentine viabile cateva organe.

http://stirileprotv.ro/campanii/exista-viata-dupa-moarte/i-a-cedat-unei-femei-ficatul-care-urma-sa-il-primeasca-acum-dumnezeu-i-a-dat-o-noua-sansa.html

http://stirileprotv.ro/stiri/sanatate/30-de-medici-din-intreaga-tara-isi-vor-asuma-cel-mai-dificil-rol-vor-fi-coordonatori-de-transplant.html

http://stirileprotv.ro/campanii/exista-viata-dupa-moarte/maraton-de-transplanturi-in-24-de-ore-7-vieti-salvate-cu-organele-unor-donatori-in-moarte-cerebrala.html

Advertisements